Historiek

De Westhoek werd muzikaal wakker geschud in 1974 toen in Dranouter muziekkroeg "De Zon" werd geopend en waar al snel concerten met allerhande folkmuzikanten werden georganiseerd. Een jaar later, organiseerden de uitbaters Alfred en Kristien samen met anderen de allereerste versie van "Folkfestival Dranouter". Wat begon als een kleinschalig initiatief op de speelplaats van de jongensschool, groeide uit tot een festival dat de dorpsgrenzen overschreed en zich vestigde op een terrein net buiten de dorpskern.

Vzw Folkfestival Dranouter, producties & coproducties

In 1982 werd de vzw "Folkfestival Dranouter" opgericht om het groeiende evenement te structureren. Onder het voorzitterschap van Marnique Deswarte, die tot 2016 het gezicht van het festival bleef, kende het festival een bloeiperiode. Maar al snel reikte de ambitie van de organisatie verder dan het festival alleen.

De vzw begon nieuwe wegen te verkennen en breidde haar werking uit met eigen producties en coproducties. Initiatieven zoals het Joods Muziekfestival in Antwerpen, het Kinderrechtenfestival, het folktijdschrift Gandalf, en het platenlabel MAP Records werden opgezet. Wat al deze activiteiten verbond, was de missie om folk en traditionele muziek naar een breed publiek te brengen, met oog voor sociale relevantie en duurzaamheid.

Vzw Muziekcentrum Dranouter en De Klankmakerij

Rond de eeuwwisseling stond de organisatie op een kantelpunt: het festival barstte uit zijn voegen, en de behoefte aan een permanente thuisbasis voor folkmuziek werd steeds urgenter. Dit leidde in 2000 tot de realisatie van een muziekhuis in Dranouter en de oprichting van "vzw Muziekcentrum Dranouter". Een leegstaand pand met loods werd omgebouwd tot een volledig uitgeruste concertzaal met kantoren, wat een nieuwe dimensie toevoegde aan de organisatie.

In 2002 kreeg de organisatie ook een toeristische dimensie met de opening van de permanente bezoekersattractie FolkExperience. Dit museum, gericht op scholen en gezinnen, belichtte de geschiedenis van folk in Vlaanderen en bood workshops en activiteiten. In 2019-2020 onderging het museum een volledige herinrichting en opende het opnieuw onder de naam De Klankmakerij.

Dranoeter vzw: breed scala aan initiatieven

De vzw werd herdoopt tot "Dranoeter vzw" omdat ze intussen al jarenlang veel meer activiteiten beheerde dan alleen maar Festival Dranouter. Dit benadrukte niet alleen de veelzijdigheid van de organisatie, maar ook haar sterke lokale verankering.

Door de jaren heen heeft Dranoeter vzw een breed scala aan initiatieven ontwikkeld. Ze stonden aan de basis van evenementen zoals het muzikale kustproject Uitblazen in opdracht van Toerisme Vlaanderen, het Festival aan Zee in samenwerking met de gemeente De Panne, en het belevingsfestival Lions BAD voor mensen met een mentale beperking. Daarnaast waren ze actief betrokken bij coproducties zoals GoneWest, culturele herdenkingen van WOI in West-Vlaanderen, en diverse cd-uitgaven, publicaties en concertproducties. De vzw beheert ook een eigen residentie locatie voor artiesten.

Folk & roots centraal

Als één van de weinige professionele spelers in de Vlaamse folkwereld zet VZW Dranoeter ook z’n schouders onder de ontwikkeling en promotie van het genre in Vlaanderen en daarbuiten. Dranoeter is  één van de medeoprichters van Flanders FolkNetwork en is co-producent van de jaarlijkse Flanders Folk Awards. VZW Dranoeter zorgt met een eigen showcasefestival in de rand van z’n zomerfestival voor de verspreiding van lokaal talent op diverse podia. Met het boekingskantoor BeRoots dragen we ook actief bij aan de artistieke carrière van verschillende bands en artiesten in folk en trad..

Vandaag de dag is Dranoeter vzw een veelzijdige cultuurorganisatie die trouw blijft aan haar roots in folk en traditionele muziek, maar tegelijkertijd nieuwe horizonten verkent. Deze evolutie van een bescheiden festivalorganisatie naar een spilfiguur in de Vlaamse cultuursector getuigt van visie, innovatie en een blijvende passie voor muziek en gemeenschapsvorming.