Historiek

De Westhoek werd muzikaal wakker geschud in 1974 toen het koppel Alfred den Ouden en Kristien Dehollander muziekkroeg "De Zon" openden in Dranouter. Alfred kwam uit Nederland, waar de folkrevival vooral door Angelsaksische invloeden werd gekleurd. Hij bracht een Iers repertoire met zich mee, maar zou zich onder invloed van Vlaamse pioniers al gauw op het liedboek van de Coussemaker richten. Ze waren in 1975 de mede-oprichters van "Folkfestival Dranouter", dat startte als een bescheiden initiatief op de speelplaats van de toenmalige jongensschool. Het initiatief groeide, en week uit naar een terrein net buiten het dorp, de dorpskern. In 1982 werd een vzw opgericht om alles in goede banen te leiden "Folkfestival Dranouter vzw". Marnique Deswarte werd in dat jaar de voorzitter én het gezicht van Festival Dranouter en bleef dat doen tot in 2016.

Bij de start van de vzw werd er ingezet op het uitbouwen van het festival, maar ook op het verbreden van de werking. Al snel werden eigen producties en coproducties opgezet, en werden nieuwe initiatieven ontwikkeld: Joods Muziekfestival Antwerpen, Kinderrechtenfestival , folktijdschrift Gandalf en platenlabel MAP Records. 
De rode draad doorheen alle activiteiten was het promoten van folk en traditionele muziek bij een zo breed mogelijk publiek, met aandacht voor sociale relevantie en duurzaamheid.

Het festival barstte bijna uit z'n voegen rond de eeuwwisseling wat ook het moment was waarop de vzw z'n schouders stak onder de ontwikkeling van een permanent muziekhuis in Dranouter. Ze verwierven een leegstaand pand met loods en verbouwden dit tot een concertzaal met alle faciliteiten en kantoren. Voor de exploitatie werd een afzonderlijke structuur opgericht, die voortbouwt op de visie rond folk en traditionele muziek. De jaarwerking "vzw Muziekcentrum Dranouter" werd opgericht. 

Sinds 2002 werd een toeristische rol toegevoegd aan de werking van de vzw. Toen opende de vzw een permanente bezoekersattractie "FolkExperience". Een museum over folk in Vlaanderen, het ontstaan, wat het vandaag is en de instrumenten. Het museum mikte vooral op scholen en gezinnen met kinderen. Gaandeweg werd er een groot aanbod aan workshops en activiteiten rond ontwikkelt. Het museum werd volledig heringericht in 2019-2020 en heropende onder een nieuwe naam "De Klankmakerij ".

De vzw kreeg de naam "Dranoeter vzw", een vzw die veel meer is dan enkel Festival Dranouter. Sindsdien is er geen twijfel meer over de uitspraak van het mooiste dorp van de Westhoek. 

Dranoeter vzw was doorheen de jaren betrokken bij verschillende evenementen: het muzikale kustevenement "uitblazen" i.o.v. Toerisme Vlaanderen, initiatiefnemer van Festival aan Zee op vraag van gemeente De Panne, oprichter van het belevingsfestival Lions BAD voor mensen met een mentale beperking, één van de coproducenten van GoneWest: culturele herdenkingen van WO1 in West-Vlaanderen, betrokken bij diverse cd-uitgaven, publicaties en concertproducties.